Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Хроники от Цариброд – среща с писателката и журналистка Зденка Тодорова

15/10/2021 @ 18:00 - 20:00

Free

ХРОНИКИ ОТ ЦАРИБРОД

Представяне на книгата “КЪМ ЦАРИБРОД И ЗА НЕГО”- ЕПИЗОД ОТ МИНАЛОТО НА ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГРАД, ОСТАНАЛ ПО СИЛАТА НА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

“Изследователите на стария Цариброд вече се броим на пръсти” – пише Зденка Тодорова в книгата си “Към Цариброд и за него”. И отбелязва по-нататък, че журналистът и художник Богдан Николов е единственият българин, на който властите в бивша Югославия са забранили, иззели и унищожили книгата
“Димитровградска хроника (1968).” Един от малкото запазени екземпляри, без корица и увит във вестник, той ми подари през 1989 със заръката да продължа да вадя неугасналите въглени от историята на града. Изпълнявам желанието му с тази книга”.

И така, каним ви на среща с известната правозащитничка, журналистка и писателка от Западните покрайнини Зденка Тодорова.
Ще бъде представена най-новата ѝ книга с истории от времето, когато днешният Димитровград е носил името Цариброд, а в него са пребивавали не една и две знакови личности като Петър Дънов – Учителя, като Петър Димков, като художника Георги Машев, успял да се забърка в множество скандали в града, докато преподава рисуване там.

Срещата ще бъде особено ценна с възможността за свободен разговор със Зденка Тодорова по всички вълнуващи ви теми, свързани с граничния регион.

Details

Date:
15/10/2021
Time:
18:00 - 20:00
Cost:
Free

Organizer

Art & Tart
Phone
0884362832

Venue

Art & Tart
ж.к. Зона Б-5, бл. 9, вх. А
Sofia, 1303 Bulgaria
+ Google Map